Halı Saha

Halı Sahada Sakatlanmamak İçin Ne Yapmak Gerekir ?

Adam Eksik Blog dan herkese merhabalar. Bugünkü makalemiz yine halı saha sevenlerin yani siz değerli halı saha oyuncularının ilgisini çekecek bir konu hakkında olacak. Spor yapmak güzeldir. Bizi her zaman dinç tutar ve sağlıklı bir hayat sürmemizde yardımcı olur.

Ancak tabi ki spor kavramı oldukça geniştir. Yani sporun pek çok türü vardır ve herkes farklı şekilde spor yapmaktan hoşlanır. Kısa bir yürüyüş de spor sayılırken, dağa tırmanmak da bir spordur. Veya yüzmekte spor iken halı saha maçı yapmak da spordur.

İşte bu makalemiz en son söylediğimiz halı saha sporu ile ilgilenenler için olacak. Tabi ki insanlar genel olarak spor yapmayı sevmez. Ancak bazı eğlenceli sporlar yani içinde oyun barındıran sporlar insanlar tarafından daha fazla ilgi görüyor.

Yani sadece koşu yapmayı pek çok insan sevmez. Ancak onlara bir top verip, onun peşinden koşmalarını istediğinizde neredeyse tüm erkekler spor yapmayı sever 😀 Tabi buna olumlu tarafından bakmak gerekirse sonuçta spor spordur ve insanların sağlıklı yaşamalarını sağlar.

Ancak spor her ne kadar faydalı olsa da her işe başlamadan önce o iş için hazırlık yapmalıyız. İşte spora başlamadan önce de çok uzun olmayan bir hazırlık yapmalıyız. Arkadaşlar halı saha maçı yapmak oldukça zevklidir.

Yıllardır belki de 1000 halı saha maçı yapmış biri olarak bunu oldukça iyi biliyorum. Sahaya çıkar çıkmaz topa saldırmalar, veya maç öncesi beklememek için halı saha maçına tam vaktinde gelmeler zaten halı sahada oynamayı ne kadar sevdiğimizi gösteriyor 🙂

Ancak yıllar için de çoğu maç sakatlık olmadan bitse de pek çok maçta halı saha sakatlıkları yaşandı. Ve inanın halı sahada sakatlanan bu oyuncuların hepsi demiyorum ama neredeyse büyük çoğunluğu şimdi söyleyeceğimiz maç öncesi hazırlığını yapmadığı için sakatlandı.

 – Maç Öncesi İyi Isınmak Sakatlık Riskini Azaltır

hali-sahada-isinmanin-onemi

Hatırlarsanız az önce spora başlamadan önce hazırlık yapmalıyız demiştim. İşte bahsettiğim bu hazırlık maç öncesi ısınma hareketleri hazırlığıdır arkadaşlar. Burası çok önemli. Maç içinde burkulmalar veya farklı sakatlıklar mı yaşıyorsunuz ? Yada maç sonrası 1-2 gün ağrılar mı çekiyorsunuz ?

İşte bunların hepsi maç öncesi ya hiç ısınmamış olmanızdan yada yanlış veya yetersiz ısınmış olmanızdan kaynaklanır. Hatta bunun üzerine şunu da ekleyebilirim. Arkadaşlar halı saha maçı öncesi iyi bir ısınma kesinlikle maçtaki performansınızı da etkileyecektir.

Isınmadan maça çıktığınızda ısınma sürenizi maç içindeki süreden yersiniz. Yani ilk 10-15 dk siz maça başlasanız bile ayaklar ve vücut ısınmasına gideceği için bir performans düşüklüğü

yaşarsınız. Bunun dışında yine maç için eklemleri, kasları esnetmemiş ve gevşetmemiş olduğunuzdan sakatlık yaşama ihtimali de her zaman yükse olacaktır. Şimdi şöyle diyebilirsiniz, ben yıllardır ısınmadan maç yapıyorum hiç sakatlanmadım.

Arkadaşlar bu düşünce oldukça yanlıştır. Bir gün ısınmadığınızdan öyle bir sakatlık yaşarsınız ki aylarca sahaya çıkamayabilirsiniz. Bu söylediğimi daha önce bir kaç kez gördüğüm için belirtmek istedim. Hem konumuz zaten halı sahada sakatlanmamak için neler yapılır konusu.

Maçta sakatlık yaşamamak için maç öncesi ve maç içinde yapılması veya yapılmaması gerekenler vardır. Çünkü maç bittikten sonra zaten sakatlanamazsınız 😀 Şaka bir yana maç bittikten sonra da yine ısınma hareketleri yapmak maçın yorgunluğunu daha hızlı üstünüzden atmanızı ve ağrılarınızın daha minimum olmasını sağlar.

Yani ısınma hareketleri yalnızca maç öncesi değil, maç bittikten sonra da yapılır. Sakatlık yaşamamak için maç öncesi yapılması gerekeni belirttik. Şimdi gelelim maç içinde yani halı saha maçı sırasında sakatlanmamak için ne yapmak gerekir ?

– Halı Sahada Kendinizi Riske Atmayın

hali-sahada-sakatlik

Arkadaşlar bu kısımda söyleyeceğim şey biraz basit gelebilir ama gerçekten çoğu kişi dikkat etmediği için belirtme gereği duydum. Maç içinde sakatlanmamak için kendinizi riske atmamalısınız. Yani nedir mesela halı sahada kendini riske atmak ?

Örneğin topa 2 kişi koşuyorsunuz ve ikinizde geri hamle yapmayacaksanız muhtemelen bir sakatlık çıkacak demektir. Burada bilinçli olup, eğer alamayacağınız bir top ise kendinizi geri çekmenizi öneririm. Halı sahada şöyle bir söz vardır; beyler hepimiz işinde gücünde olan insanlarız, yarın iş var yavaş oynayalım sakatlık olmasın!.

Evet işte tam bunu diyorum 1 pozisyonda topu alacağım diye kendinizi riske atmanın mantığı yoktur. Yani kısaca halı sahada tedbirli, kontrollü oyun oynayın arkadaşlar. Siz kontrollü olursanız karşı taraf ne kadar kasap olursa olsun sakatlanma şansınız çok zor olacaktır.

Bunun dışında son bir sakatlanma faktöründen daha bahsedip makaleyi bitireceğim. Arkadaşlar maç içinde sakatlanmanın bir diğer rolü de bilmediğimiz hareketleri yapmaya çalışmamızdır 😀 Evet biraz komik ama maalesef buda doğru.

Halı sahada sakatlık çıkmasının büyük nedenlerinden biri de yapamadığımız, bilmediğimiz veya daha önce hiç denemediğimiz hareketleri yapmaya çalışmaktır. Örneğin hiç rövaşata çekmeyi bilmeyen bir insan bunu yapmaya kalkınca belini, omzunu, bacağını yani bir yerini sakatlıyor.

Yada farklı bir hareketi sırf artistlik olsun diye yapmaya çalışırken yine sakatlanıyorsunuz. Bu gözler bunları da gördü o nedenle makalede yazdığım her şeyi fazlasıyla gördüm ve küçüklüğümden beri kendimde tecrübe ettim.

Bu anlattıklarıma maç öncesi ve maç içinde maksimum özeni gösterirseniz kolay kolay sakatlanan bir oyuncu olmazsınız. Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki futbol veya halı saha ile ilgili makalemizde görüşmek üzere.

logo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp-mac-grubu (1)