FutbolHalı Saha

Halı Sahada Denk Kadro Kurmaya Çalışmak!

Merhabalar Sevgili Adam Eksik ailesi 🙂 Aranızda maç düzenleyenler varsa belki de en zorlandığı konu takım kadrolarını oluşturmaktır. Bir şekilde sahaya uygun sayıda oyuncuyu getirirsiniz evet ama kurduğunuz kadrolarda bir dengesizlik söz konusu olursa bir tarafın baskın diğer tarafın çekinik olduğu zevksiz geçirilen bir saate sebep olabilir. Peki nasıl belirlenir bu kadrolar?

Bunun altın bir kuralı var mıdır? Hayır tabii ki 🙂 Öyle bir kural yok ama ben bu yazıda haftada birçok defa kadro kurmak durumunda kalan biri olarak sizlere kendi düşüncemi aktaracağım. Öncelikle emeği boşa harcamamak adına kadro kurma olayını kesinlikle en sona bırakmalısınız. Çünkü ne yazık ki toplumumuz söz verip tutma konusunda yeterince olgun değil.

Kadroları Ayarlamak

hali-saha-kadrosu

Bu yüzden son birkaç saatte yaşanan sorunları saymazsak son ana kadar beklemekte fayda var. Diğer önemli bir durum da son gün onayını almak 🙂 Evet insanlar size 3 gün önce söz verip o akşam maçı unutabiliyorlar. Sonra siz maç saati arayıp neredesin dediğinizde çok geç olabilir. Bu yüzden maç günü kesinlikle oyunculara ulaşmanız ve kendinizi hatırlatmanız gerekiyor.

Tüm bunları yaptınız ve 12 kişiyi tamamladınız diyelim. – Burada sabit 2 kaleci varsayımına göre hareket edip anlatacağım 🙂 – İlk yapmamız gereken şey oyuncuları pozisyonlarına göre gruplamak. Kim savunma merkezinde oynayabilir. Kim kanatlardan gel git yapar. Kim forvette oynayabiliyor. Kim topu dağidir, al ver yapar. Kimin kondisyonu yüksek kimin değil. Bu gibi özelliklere göre grupluyorsunuz.

Arkasından savunmadan başlıyorsunuz. Misal savunmada oynayabilecek 3 oyuncu mu yazdınız, bu 3 oyuncuya iyi özelliklerine göre bir sıralama yapın. En iyisini bir tarafta merkeze koyun diğer tarafta 2 savunmacıyı yan yana alın. Sonra bek olarak yazılan oyuncu var mı diye bakın. 2 oyuncu mu var. Koyun tek savunma olan yerin sağına ve soluna. Onlara da bir puan verin. Sonra puanları toplayın.

Orta sahaya gelin. Orta sahaları ve forvetleri puanları birbirine yaklaştıracak şekilde düzenleyin ve sona kalecileri bırakın. Daha iyi kaleciyi daha zayıf olduğunu düşündüğünüz takıma verin ve dosyayı kapatın. Çoğu insan kadroları kurarken tanıdığı ya da sevdiği oyuncuları kendi takımına yazma eğiliminde oluyor ama adil dağıtılmamış bir kadro günün sonunda herkesi üzebiliyor.

Eğer kadroda birden çok tanımadığınız oyuncu varsa farklı takımlara yazın. Sürpriz olsun 🙂 2 arkadaş takıma geliyorsa gözlem yapın. Birbirleriyle paslaşma eğiliminde olup oyunu bozabilir. Yeterli olgunluğa erişmemişlerse o oyuncuları ayırmak mantıklı bir seçenek olacaktır. Bunların dışında başka özelliklere de dikkat etmeniz gerekebilir.

Mesela çok bireysel 2 oyuncuyu aynı takıma yazmanız sorun yaratabilir. Bunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Farklı takımlara yazıp iki takımın da eşit derecede sinirlenmesini sağlayabilirsiniz 🙂 Yine düşük performanslı arkadaşlar olabilir. Yeni başlayan, maç eksiği olan, sınırlı yetenekleri olan. O arkadaşları da eşit yaymaya çalışabilirsiniz.

Elimizden Geleni Yapalım

hali-saha-takim

Tüm bunları yaptığınızda mükemmel maçlar olacak diye bir sonuç da yok tabii ki. Bir önceki hafta mükemmel oynayan arkadasınız o hafta hasta olabilir, şanssız olabilir, takımdakilerle uyumu olmayabilir. Bu da maçı olumsuz etkiler. Bazen de normalde vasat bir kaleci gününde olabilir, ya da gol yollarında etkisiz arkadaşınızın o gün vurduğu gol olabilir. Bunlar tamamen kontrolunuz dışında olan şeyler.

Bunları tahmin etmeniz mümkün değil, ama yine de dengeyi bozan durumlar. Bu yüzden istenmese de diğer bir seçenek maç içinde değişiklikler yapmak. Bir tarafın çok baskın olduğu ve değişmeyeceği sezilen durumlarda takımlar arası 1 2 oyuncu değişilebilir. Maçın kalanının eğlenceli olması için. Ama ne yazık ki çoğu maçta bu müdahaleler kabul görmeyip zaman geçirilmeye çalışılıyor. Halbuki kalan 15 dakikayı daha da zevkli oynayabilecekleri gerçeğinden uzak hareket etmiş oluyorlar.

Son olarak da kabul edilebilir olmayan ama ne yazık ki kadro kuranların en büyük derdi ‘ Beni onla yazma’ cılara gelelim. Evet ne yazık ki bazen birileriyle yıldızınız barışmıyor. Bu yıldız barışmama durumu neticesinde aynı takımda, aynı maçta hatta aynı gezegende bile olmak istemeyebiliyorsunuz. Tabi bunu kadroyu hazırlayan arkadaşa bildiriyorsunuz ve ondan size yardımcı olmasını bekliyorsunuz ama bilmediğiniz bir şey var 🙂

Sevgili Murat, sen Hasan’la aynı takımda olmak istemiyorsun evet. Ama Hasan da Görkemle aynı takımda olmak istemiyor. Veli Hüseyinler, Can Kadirle, Burak da İbrahim ile oynamak istemiyor. Çok bilinmeyenli bir denklem 🙂 Böyle durumlarda da yapabileceğiniz en makul şey bazı haftalar birlikte oynamak zorunda olduklarını kabul etmelerini söylemek. Bir hafta birinin istediği diğer hafta ötekinin istediğini yaparak denge kurabilirsiniz ama emin olun bu durum bastan beri anlattığım tüm cabayı kökten etkileyen bir durum 🙂

Lafın özü eğer karma ekiple maçlar oluşturuyorsanız kadroların denk olması önemli bir konu. Bunu sağlamak da cidden zor bir iş ve emin olun 10 hafta mükemmel maçlar çıkartsalar da ilk kotü maçta hemen hepsi kadroya söylenecekler 🙂 Buna hazır olun.

Peki sizlerin bu konuda bir yöntemi var mı? Benim atladığımı düşündüğünüz bir ayrıntı, ya da isleri daha kolaylaştıracak bir ip ucu? Yorumlarda birbirimizi aydınlatalım 🙂

Sağlıkla ve Mutlulukla..

logo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp-mac-grubu (1)